Koppelsessies

‘De relatie met je partner vertelt alles over jezelf’ 

Hoe komt het dat zoveel koppels van elkaar verwijderd raken, daar waar ze jaren eerder elkaar zo vonden en zich op een roze wolk begaven? Dat de 'flow' uit de relatie verdwijnt, de speelsheid, er veel naast elkaar wordt geleefd en men besluit uit elkaar te gaan of te gaan scheiden? 

Naar mijn idee heeft dit in eerste instantie alles te maken met de relatie met jezelf en dus niet de relatie met de ander, die komt pas daarna. Wanneer jij problemen, stagnatie ervaart in de relatie met jouw partner start het voor mij met de vraag; in hoeverre ken jij jezelf en ben jij bewust van wat er zich afspeelt  in jou? 

Vaak zien we na een verliefde periode dat er eigenschappen bij je partner naar boven komen die we minder leuk, minder fijn of zelfs vervelend of irritant vinden. We zijn dan snel geneigd iets van de ander te vinden ,de ander te beschuldigen of we willen de ander graag veranderen. Ik spreek hier uit eigen ervaring, ik had een heel lijstje wat ik graag anders wilde zien bij mijn partner. Dit begon dan ook aardig te knellen in onze relatie. 

En het gekke is, vanuit onze diepste zijn willen we eigenlijk allemaal hetzelfde; de liefde kunnen geven en ontvangen, gehoord en gezien worden, elkaar willen begrijpen, gelukkig zijn met elkaar. Toch blijkt dit een hele grote uitdaging en heeft dit absoluut aandacht nodig. 

Heb je er ooit eens bij stil gestaan dat wat jou mogelijk niet bevalt aan de ander, aan jouw partner, geliefde dat dit alles te maken heeft met jou zelf? Dat alles wat de ander triggert in jou, op welke manier dan ook, iets te maken heeft met iets wat zich in jou systeem heeft genesteld waarom je nu reageert zoals je reageert? 

Door die bril kijken is zeer confronterend, niet fijn en met z'n tijd zelfs pijnlijk, maar oh zo verhelderend en waar vele antwoorden en de ruimte in aanwezig is om de dingen anders te gaan zien en aanpakken. Alleen , als we het niet weten, als we er niet bewust van zijn,  hoe kunnen we er dan iets aan doen? 

De 6 pijlers, beschreven onder individuele inspiratiesessies zijn voor mij mijn leidraad om vanuit daar te gaan werken en aandacht aan te gaan besteden. Het is belangrijk en nodig om eerst kennis en inzicht te krijgen hoe bepaalde dingen in elkaar steken en waarom wij als mens doen zoals wij doen. Om bewust te worden van wat zich afspeelt in onze binnenwereld, want zolang je niet bewust bent draai je volgens een oud programma, een programma wat jouw hoogstwaarschijnlijk nu niet meer dient. 

In hoeverre neem jij daar jouw eigen verantwoordelijkheid over? Het is namelijk echt heel gemakkelijk en iets wat we ook geleerd hebben en aanwezig is in deze maatschappij om met de vinger naar de ander te wijzen, alleen ga je daarmee juist uit jouw eigen kracht, juist waar 'jij', jou daadwerkelijke zijn achter verborgen zit, ligt. 

In hoeverre is er daadwerkelijk zelfliefde aanwezig, vind jij jezelf het waard om liefde te mogen ontvangen, te geven en dit allereerst dus naar en van jezelf? Dus hoe praat, denk, voel jij je over jezelf? En zo geldt dat net zo goed omtrent het thema vertrouwen. Heb jij wel eens bij jezelf ECHT ingecheckt om na te gaan hoeveel  vertrouwen jij hebt in jezelf, in de dingen die je doet, hoe jij je zelf neerzet, weet wat je wilt en daar voor gaat? In hoeverre heb jij vertrouwen opgebouwd in jezelf om dingen te doen die je spannend vindt, waar je angst bij ervaart, terwijl je eigenlijk weet dat het je wel goed zou doen om aan te gaan? Vaak is hier zoveel in aanwezig waar je je nog niet bewust van bent, onwetendheid  en dit heeft onbewust zijn doorwerking op de relatie die je hebt met jouw partner.  Hier liggen wat mij betreft vele antwoorden waar we mogelijk nu nog geen aandacht aan besteden en daardoor er vele relaties het niet overleven.  

Hoe prachtig, mooi, geweldig zou het zijn als jij als ouder ( mochten er kinderen in beeld zijn) het voorbeeld kan geven hoe belangrijk het is om naar jezelf te kijken, aan jezelf te werken, 'oude shit' op te ruimen. Zodat je daarmee aan je kinderen de ruimte geeft om zichzelf te mogen gaan ontdekken, aangezien we veel  van onze 'eigen shit' projecteren op onze kinderen als we niet bewust zijn.  Om het voorbeeld te zijn dat wanneer je je kwetsbaar opstelt, je bewust bent, je de moed en de durf hebt om te kijken naar jou binnenwereld er veel kan worden losgelaten wat niet langer helpend en dienend is.  Daarachter zit vrijheid verscholen, allereerst voor jezelf en daarmee vervolgens gegarandeerd ook in je relatie met jouw partner. En daarnaast geef je jezelf, je relatie en jouw kinderen een cadeau voor het leven. 

Inmiddels heb ik mogen ervaren dat ik de rol op mij kan nemen om aanwezig te zijn, in neutraliteit, naar beide individuen in de relatie, waarbij ik woorden / beelden kan geven aan hetgeen wat er zich afspeelt in de relatie waar het knelt, stokt, veel spanning op zit. Om hier ruimte te gaan creëren, door zonder oordeel aanwezig te zijn en inzichtelijk te maken waar aandacht voor mag zijn. Vaak zien we elkaar niet 'echt' meer, voelen we elkaar' niet echt' meer, omdat er een andere laag bovenop is komen te liggen die bepalend is geworden van hoe we naar elkaar kijken en hoe we ons voelen ten opzichte van elkaar. We zijn uit verbinding waardoor we elkaar niet meer kunnen zien zoals we dit in het begin konden, via het hart.

A.d.h.v. mijn eigen ervaring weet, voel, ken ik wat het is om je zo verwijderd te voelen ten opzichte van de ander, maar vooral ook van mezelf. Door hier aandacht voor te hebben met de mens die hier bewust van wil worden, op een andere manier naar wil kijken, wel anders wil, maar niet weet hoe en op zoek is naar de verbinding met zichzelf en weer met de ander, nodig ik graag uit om contact met mij op te nemen om samen te kijken of ik mogelijk iets voor jou/ jullie kan betekenen.